Vindkraft og støy
I et moderne samfunn er det mange kilder til støy eller uønsket lyd. Støy isolert sett er normalt ikke helseskadelig, men opplevelsen er subjektiv og negativ opplevelse av støy kan bidra til redusert velvære og mistrivsel, og således påvirke den almene helsetilstanden. Både behovet for samfunnsutvikling og behovet for ro og stille områder skal vektlegges og vurderes i arealplanleggingssaker
Støy fra vindkraftverk er regulert gjennom anleggskonsesjonen fra NVE/ OED. Konsesjonsvilkårene baserer seg på Klima- og miljødepartementets Retningslinje for behandling av støy i arealplanlegging (T-1442) og Miljødirektoratets Veileder til retningslinje for behandling av støy i arealplanlegging (M-128). NVE forholder seg til den anbefalte grenseverdien og til utdypninger i Miljødirektoratets veileder for støy ved vedtak om konsesjon og fastsettelse av konsesjonsvilkår for vindkraftverk.
Fra Miljødirektoratets veileder om støy:
- Støyen fra moderne vindturbiner er bredspektret. En pulserende ”svisjelyd” fra enkeltvinger kan noen ganger høres. Støyen skyldes aerodynamisk lyd fra vingene som hovedsakelig bestemmes av vingespissens hastighet, vingenes form og turbulensen i luften. Av og til kan det høres en summelyd fra aggregatet…
- I mottakerpunkt på relativt store avstander fra den nærmeste turbinen kan støyen variere sterkt fra time til time, avhengig av vindretning og meteorologiske forhold. I motvind kan støyen fra vindturbinene være så svak at den ikke høres. I kort avstand fra de nærmeste turbinene vil støyen ikke variere så mye, men være ganske jevn.
Under planleggingen av vindparkene er avstand til bebyggelse og mulig støypåvirkning en av forholdene som vurderes. Det vil alltid søkes å legge turbinene slik at helårsboliger ikke kommer innenfor en sone hvor støyen er beregnet til å ligge over grenseverdiene satt av myndighetene.
Vindturbiner gir vanligvis ikke høyt nok støynivå i omgivelsene til at samtaler kan forstyrres, og vanligvis ikke høyt nok støynivå i omgivelsene til at folk kan vekkes, men folk kan høre vindturbinene når de våkner og før de sovner. Det er den rytmiske svisjelyden som da gjerne oppleves som forstyrrende.
Lavfrekvent lyd
Moderne vindturbiner gir lite lavfrekvent lyd. Med lavfrekvent menes lyd i frekvensområdet 20-200 Hz. Likevel er det ikke uvanlig at lavfrekvent lyd fra vindturbiner er hørbar utendørs ved boliger nær gul støysone (se eksempel i kart side 2), men støyen fra vindturbiner har ikke større innhold av lavfrekvent lyd sammenliknet med andre støykilder, f.eks. støy fra veitrafikk. Det er stor internasjonal enighet om at det ikke er hold i hypoteser om at støy fra vindkraftverk er farlig på grunn av mye lavfrekvent lyd og infralyd.
VILKÅR OM STØY I KONSESJONENE: «Støynivået ved helårsboliger og fritidsboliger skal ikke overstige den anbefalte grenseverdien på Lden 45 dBA. Dersom det vurderes som nødvendig for vindkraftverkets realiserbarhet at støynivået overstiger Lden 45 dBA ved bygninger med støyfølsom bruk, skal detaljplanen omfatte aktuelle tiltak for å avbøte virkninger ved disse bygningene.»
I en oppstartsfase på 3-6 måneder kan det være mer støy fra enkelte turbiner og under noen vær- og vindforhold. Dette skyldes som oftest ikke-optimalisert innstilling av turbin i forhold til vindretning og vindhastighet eller også mekaniske feil som det tar tid å identifisere og feilrette. Fosen Vind kommer til å gjøre kildestøymålinger på utvalgte turbiner og måle støy i enkelte punkter for å verifisere både kildestøyen fra turbinene og modellen som er benyttet for støyberegningene.
Hva betyr L den 45 dB(A)? L den er et beregnet gjennomsnittlig støynivå hvor man legger til en "straff" for støy på kveld og natt. Støy om kvelden (kl. 19-23) får et tillegg på 5 dB og støy om natten (kl. 23-07) får et tillegg på 10 dB. Midlet over døgnet blir dette tillegget 6,4 dB. I praksis støyer ikke et vindkraftverk mindre om kvelden eller natten, men den totale støyen må pga. L den-tillegget være lavere for å holde seg under grenseverdien. For eksempel vil en virksomhet som gir et jevnt støynivå på 50 dB resultere i en L den verdi på 56,4 dB. Eller motsatt vil målt støynivå måtte være 6,4 dB lavere enn grenseverdien for at retningslinjene skal ivaretas: L den 45 dB – 6,4 dB = 38,6 dB
Praksisen for kostnad og nivå på avbøtende tiltak ved støy over grenseverdiene er langt på vei etablert av veivesenet. Det må forventes at eventuelle tiltak har en reell støydempende effekt. Videre må kostnaden på tiltaket stå i forhold til støybelastningen. Innløsning av eiendom er kun unntaksvis aktuelt for hus/hytter i rød støysone. Generell støyskjerming mot vindparken, som ved veiutbygging, vil sjelden fungere da kilden til støyen normalt ligger vesentlig høyere enn berørte bygginger. Aktuelle avbøtende tiltak kan være skiftning av gamle vinduer eller skjerming av begrenset uteoppholdsplass. Andre fasadetiltak har sjelden ønsket effekt og vil ikke bli benyttet. Alle aktuelle helårs- og fritidsboliger vil vurderes individuelt basert på befaring av bygningen og diskusjon med rettighetshaver.
Det å få en ulempe i nærheten av seg gir ikke automatisk en rett til erstatning eller avbøtende tiltak. For vindparkene til Fosen Vind legges det opp til mulige tiltak når følgende kriterier er oppfylt: ➔ Naboer til vindparken må ha et beregnet støynivå utenfor bygningen som overstiger L den 45 dBA før avbøtende tiltak vil vurderes ➔ Byggets utforming, klassifisering og standard må være egnet for og kunne benyttes til støyfølsom bruk ➔ Avbøtende tiltak må kunne forventes å avbøte de faktiske støyplagene ➔ Bygninger som skal omfattes av de anbefalte støygrensene må være godkjent av bygningsmyndighetene for det aktuelle formål I de tilfeller hvor kriteriene er oppfylt vil Fosen Vind ta direkte kontakt med de berørte og komme med forslag til minnelige avtaler om eventuelle avbøtende tiltak.
Bebyggelse med støyfølsom bruksformål omfatter: Bolig, skole, barnehage, helseinstitusjon, fritidsbolig, kirke og andre bygg med religiøs karakter, forsamlingslokale, kontorlokale eller annen bygning med tilsvarende bruksformål. Grensene for utendørs støynivå gjelder ved boliger, sykehus, pleieinstitusjoner, fritidsboliger, skoler og barnehager. Støygrensen på L den 45 dBA gjelder på uteoppholdsareal ved slike bygg og utenfor vinduer til rom med støyfølsom bruk. Bygninger som skal omfattes av de anbefalte støygrensene må være godkjent av bygningsmyndighetene for det aktuelle formål. Rom som brukes til varig opphold som for eksempel stue og soverom går inn under definisjonen støyfølsom bruk. Dette gjelder også undervisningsrom, pasientrom og lignende. Gangareal, boder, bad/wc eller tekniske rom faller ikke inn under definisjonen.
Støynivå under grenseverdien (L den 45 dBA) ved nærmeste bebyggelse ansees som akseptabelt når vindkraftverk planlegges og plassering av turbiner vurderes. Fosen Vind har søkt å utforme vindkraftverkene slik at helårsboliger (så langt det lar seg gjøre) ikke skal havne over grenseverdien. For fritidsboliger lar det seg dessverre ikke gjøre for alle. Derfor vil noen havne over grenseverdien i gul eller rød støysone (L den 45 / 55 dBA). Naboer med helårs- og fritidsboliger med støyfølsom bruk og beregnet støy over L den 45 dBA vil bli kontaktet av Fosen Vind for individuell vurdering av støybelastning og mulige avbøtende tiltak.
Som en del av konsesjonsforpliktelsene skal Fosen Vind dokumentere at reelle avbøtende tiltak er tilbudt berørte naboer. Fosen Vind ønsker å komme frem til minnelig avtaler med alle berørte naboer med bygninger som ligger over grenseverdien og som ellers oppfyller øvrige kriterier, men det er selvsagt valgfritt å inngå en avtale med Fosen Vind. Hvis man ikke ønsker å inngå en avtale med Fosen Vind bortfaller muligheten for avbøtende tiltak, men gjennom fremsatt tilbud ivaretas konsesjonens forpliktelse om slike.
Alle direkte berørte naboer og rettighetshavere blir invitert til et informasjonsmøte. Møtet vil også bli kunngjort i lokalavisen og således være åpnet for alle. På møtet vil bakgrunn, retningslinjer og den videre prosessen bli gjennomgått. I etterkant av møtet vil alle som har bygninger som oppfyller kriteriene for avbøtende tiltak bli kontaktet om et oppfølgingsmøte. Her vil Fosen Vind legge frem forslag til en minnelige avtale om hvilke tiltak som kan være aktuelle for den enkelte eiendom.
Støykart i app
En annen måte å få tilgang til støykart på er via appen «Norgeskart» fra Asplan Viak (foreløpig bare tilgjengelig til Android via Google Play). Last ned og åpne appen "Norgeskart" fra Google Play.
- Velg «logg inn» i nedtrekksmenyen
- Velg «Feltregistering»
- Velg «Statkraft»
- Brukernavn: stoy@statkraft.com
- Passord: Støy (med stor S)
- Når du er inne, velg «pil opp/pil ned» symbolet øverst til høyre
- Velg «Last ned fra server» og «Fortsett» og «OK» og «Importer»
Kartet vises med hvite, gule og oransje prikker for hhv. turbiner, helårs- og fritidsbolig.
Videre kan man:
- Velg «kart og kartlag» i nedtrekksmenyen øverst til venstre
- Klikk på «kartlag» fanen
- Klikk på alle kartlagene: Adkomst- og internveier, Roan planområde og Støysonekart og klikk på «tilbake-pilen» øverst til venstre.
Nå skal kartet vises med støymottagere, turbiner, veier og planområdet. Man kan klikke på støymottagerne (hus og hytter) og få frem en informasjonstabell for den aktuelle bygningen. Man kan også klikke på turbinene for å finne navnet på den enkelte turbin.