Om Fosen-utbyggingen og reindrift
Hvordan forholdet til reindriften ble behandlet i konsesjonsprosessen og videre gjennom skjønnssaken og til slutt i høyesterett.
Forholdet til andre interesser generelt og reindrift spesielt stod sentralt under hele behandlingen av vindkraftutbyggingen på Fosen. Totalt behandlet NVE mer enn 20 søknader med en samlet kapasitet på mer en 4000 MW. Etter en grundig behandling og en totalvurdering hvor reindriften ble spesielt vektlagt ble det gitt konsesjon til 4 prosjekter i 2016 hvor Storheia var et av dem og også det største med sine 80 turbiner.
Under har vi listet noen tidslinjer over hovedpunktene i de forskjellige fasene av prosessen.
Fram til konsesjon
Storheia vindpark
Fosen Vind har fra 2006 og frem til i dag gjort fortløpende vurderinger av hvordan vår aktivitet i området ville kunne påvirke reindriften på Fosen, både under konsesjonsprosessen, skjønns- og gyldighetsbehandlingen og etter Høyesteretts dom i 2021. Det er gjort en rekke konkrete tilpasninger og avbøtende/kompenserende tiltak for reindriften i perioden fra 2006 og frem til i dag. Vi jobber kontinuerlig med å ivareta våre forpliktelser og søker aktivt dialog med reindriften med sikte på å finne avbøtende tiltak som sikrer deres rett til kulturutøvelse.
Detaljplan og bygging
Transport av turbinblader til Storheia vindpark
I anleggsperioden ble det enighet om en avtale med reindriften om avbøtende tiltak og erstatninger. Det lykkes ikke å komme til enighet om en lignende avtale for å dekke tap eller merkostnader i driftsperioden. Fastsetting av vilkår og kompensasjon for driftsperioden gikk derfor til skjønnsretten for fastsettelse. I samme rettsbehandling ble også gyldigheten til konsesjonen behandlet. Både fastsettelse av kompensasjonen og gyldigheten ble først behandlet i skjønnsretten og senere anket videre til overskjønnet (Lagmannsretten) og endte til behandling i høyesterett.
Bygging og drift
Høsten 2021 fastslo høyesterett at skjønnet ikke kunne fremmes da konsesjonen som den fremstår på sikt kunne medføre et brudd på samenes rettigheter og mulighet for å opprettholde sin næring og utøvelse av sin kultur. Olje- og energidepartementet (OED) har, basert på dommen fra høyesterett iverksatt en prosess som skal sikre et oppdatert kunnskapsgrunnlag for å fatte et nytt forvaltningsmessig vedtak som står seg for ettertiden.
Høyesterettsdommen
Mekling
Relevante spørsmål:
Hva har Fosen Vind gjort for å følge opp Høyesterettsdommen?
Da vindparken ble bygget var alle tillatelser på plass. Høyesterettsdommen legger til grunn at "uten tilstrekkelige avbøtende tiltak" vil tillatelse gitt av staten ved OED «på lengre sikt» true eksistensgrunnlaget for reineiernes kulturutøvelse og dermed ikke være gyldig. Fosen Vind søker derfor å finne tilstrekkelige avbøtende tiltak gjennom OEDs prosess og i dialog med reindriften, som skal sikre at reindriften kan utøve sin kultur på Fosen i tråd med menneskerettighetene. Vi mener man med avbøtende tiltak vil kunne sikre en bærekrftg drift og sikre menneskerettighetene til reindriften, samtidig som den fornybare kraftproduksjonen kan opprettholdes. Høyesterett konkluderte ikke utfallet for vindparkene. Fosen Vind kan fortsette driften mens den administrative prosessen for å behandle konsesjonene pågår. Vi har lagt stor vekt på å søke dialog med reindriftsgruppene, både om kortsiktige tiltak og prosessen for en langsiktig løsning. Fosen Vind har tilbudt tiltak og bistand for evventuelt å sikre driften på kort sikt mens det arbeides for å finne permanente løsninger. Reindriften har ikke utifra beiteforholdene meldt om slike behov .
Hvordan skal Fosen Vind sikre at menneskerettighetene ivaretas?
Staten har den primære plikten til å sørge for at internasjonale menneskerettigheter overholdes. Staten, ved OED, må fatte et nytt vedtak om konsesjonene og har ansvar for å vurdere om det er mulig å reparere ugyldighetsgrunnen for disse. Forvaltningen har etter forvaltningsloven et eget ansvar for å sørge for sakens opplysning og et fullstendig faktagrunnlag. Dette betyr at OED ikke kan bygge sine vurderinger bare på det faktagrunnlaget som var lagt frem for Høyesterett, men må vurdere på et selvstendig grunnlag hva som er nødvendig.
Fosen Vind er fullt forpliktet til å respektere menneskerettighetene og søker derfor å finne tilstrekkelige avbøtende tiltak gjennom OEDs prosess og i dialog med reindriften som vil kunne sikre menneskerettightene. Fosen Vind har sendt inn forslag til utredningsprogram til OED og har under prosessen lagt stor vekt på å søke dialog med reindriftsgruppene. Fosen Vind som selskap har i tillegg en selstendig plikt til å sørge for at menneskerettigheten i varetas gjennom sin egen virksomhet.